• 06-42858180
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ruimtelijke Planvorming

Elke ruimtelijke ontwikkeling moet goed onderbouwd zijn, anders is er geen juridisch houdbaar plan. Er moet altijd sprake zijn van “goede ruimtelijke ordening”.

Ruimtelijk advies

Een plan bedenken is niet zo moeilijk. De kunst is om het ook echt te laten slagen.

Praktijkgericht onderzoek.

Ruimtelijke planvormers zoeken naar oplossingen voor ruimtelijke vraagstukken. Vaak ligt de nadruk op de oplossing, maar geen oplossing zonder gedegen onderzoek.

Draagvlak voor nieuw woongebied in Súdwest-Fryslân

In een dorp in Súdwest-Fryslân wordt een nieuwe wijk gebouwd. Maar de omwonenden hebben zorgen over wat de gevolgen daarvan zijn. Samen met de projectleider organiseer ik inloopavonden en ga ik met alle stakeholders in gesprek. Uiteindelijk maken we een plan waar veel betrokkenen zich in kunnen vinden. Zo heeft ons plan veel draagvlak en grote kans van slagen. 

plangebied sudwest fryslan luchtfoto min

Aanleiding

Ik ben door de gemeente Súdwest-Fryslan gevraagd om een bijdrage te leveren aan de totstandkoming van het nieuwe woongebied ’t Skar in Woudsend. Samen met de projectleider en de stedenbouwkundige vormen we het kernteam. Ik doe dat vanuit mijn ruimtelijke ordening en stedenbouwkundige achtergrond. 

Vraag van het gemeentebestuur

Breng samen met een ambtelijk projectteam en Vereniging van Dorpsbelangen de mogelijkheden voor woningbouw in kaart. Dat moet leiden tot een stedenbouwkundig plan dat aan alle (milieu)regels voldoet, aansluit bij de vraag (doelgroepen) van het dorp en maximaal draagvlak heeft in het dorp.

Mijn rol

Vanuit mijn rol moet ik ervoor zorgen dat het plan inhoudelijk klopt: van de bodemkwaliteit tot archeologie en van ecologie tot waterkwaliteit. Ook zorg ik, samen met de projectleider, voor de communicatie met de werkgroep uit het dorp en andere stakeholders. 

Inloopavonden voor dorpsbewoners

Ik lever de ruimtelijke kaders aan waarmee de stedenbouwkundige aan de slag gaat. Uiteindelijk levert dit 4 uiteenlopende stedenbouwkundige schetsen op. 

Op een eerste inloopavond vervang ik de projectleider. We gaan in gesprek met de omwonenden om te horen of we op de goede weg zijn. Van de mogelijkheid om de avond een enquête in te vullen wordt massaal gehoor gegeven. Het levert veel nuttige informatie op die we mee nemen in een aanscherping van de plannen.

Een aantal omwonenden uit haar zorgen over de nieuwbouwplannen

“Hoe komt het met de verkeersveiligheid? En onze privacy dan?“
De projectleider en ik gaan samen in gesprek met de omwonenden. Met een aantal planaanpassingen kunnen we de grootste zorgen wegnemen. 

Op een tweede inloopavond laten we de aangepaste schetsen zien 

De omwonenden herkennen de opmerkingen en suggesties die ze hebben gegeven in de enquêtes in de aangepaste plannen. Het draagvlak onder de bewoners is groot.

nieuwe woningen sudwest fryslan maquette

Vervolgens verwerk ik alle inkomsten in rapporten 

Alle resultaten die zijn verkregen in het participatieproces, heb ik uitgeschreven in een Participatierapport. De inhoudelijke resultaten verwerk ik in een Nota van Uitgangspunten. De informatie vormt de basis voor het nieuwe (omgevings)bestemmingsplan.

Alle uitkomsten worden verwerkt in een B&W advies en raadsvoorstel

In het voorjaar van 2024 neemt de gemeenteraad van de gemeente SWF een positief besluit over de plannen. Daardoor kan de procedure van het bestemmingsplan worden opgestart. Mijn werk zit erm nu op. De projectleider gaat de plannen nu aanbesteden.

3d weergave nieuwe woningen sudwest fryslan min