• 06-42858180
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ruimtelijke Planvorming

Elke ruimtelijke ontwikkeling moet goed onderbouwd zijn, anders is er geen juridisch houdbaar plan. Er moet altijd sprake zijn van “goede ruimtelijke ordening”.

Ruimtelijk advies

Een plan bedenken is niet zo moeilijk. De kunst is om het ook echt te laten slagen.

Praktijkgericht onderzoek.

Ruimtelijke planvormers zoeken naar oplossingen voor ruimtelijke vraagstukken. Vaak ligt de nadruk op de oplossing, maar geen oplossing zonder gedegen onderzoek.

Woningsplitsing in Rinsumageast

Ook in Rinsumageast is er vraag naar woningen. De eigenaar van een van de woningen in het historische centrum wil daarom zijn woning opsplitsen in 2 aparte woningen. Een plan dat alleen kans van slagen heeft, als het goed onderbouwd is. Ik duik de geschiedenis in en ontdek waarom een splitsing van deze woning goed past binnen het DNA van Rinsumageast. 

oude ansichtkaart rinsumageast

Aanleiding

Er is grote vraag naar woningen. Ook in het dorp Rinsumageast. Woningsplitsing kan daarvoor een oplossing zijn. Kan deze bestaande woning worden opgesplitst in twee zelfstandige woningen?

Probleem

In het bestemmingsplan is ruimte voor 1 woning. Maar is het niet mogelijk om de woning op te splitsen in 2 woningen? Daarvoor moet de gemeente akkoord gaan met een aanpassing van het omgevings(bestemmings)plan.

En dat doet de gemeente alleen maar als er een goede ruimtelijke onderbouwing voor wordt gegeven. Een ruimtelijke onderbouwing, motiveren van keuzes; dat is mijn vak!

Mijn gekozen aanpak

Ik begin met het maken van een cultuurhistorische analyse: wat maakt de plek zo bijzonder? Waarom zijn destijds bepaalde keuzes gemaakt? Wat is het verhaal, het DNA van de plek? Historische kaarten, oude foto’s, ansichtkaarten en soms ga ik naar een historische vereniging om het verhaal verteld te krijgen.

Mijn conclusie en onderbouwing van het plan

Rinsumageast wordt al meer dan 1000 jaar bewoond. Met de aanwezigheid van kloosters, stinsen, molens, steenfabrieken en een rechthuis heeft Rinsumageast een zeer rijke historie. Dat heeft zijn sporen nagelaten in de bebouwde en openbare ruimte. 200 jaar geleden was Rinsumageast het centrum van landbouw, nijverheid en ambacht. De huizen waren dicht opeen gebouwd en grote gezinnen bewoonden de kleine huisjes. Uit de geschriften van die tijd weten we dat het een hard bestaan was. De woon- en leefomstandigheden waren verre van optimaal en de levensverwachting niet hoog.

oude ansichtkaart centrum rinsumageast

De bebouwing van het perceel van deze woning stond midden in het historisch centrum. Het pand met de gevelindeling is de overlevering van de kleinschaligheid van 200 jaar geleden. Deze woning vertelt samen met andere gebouwen en de dorpsvaart “It ferhaal fan de Geast”. Door tegemoet te komen aan de voorliggende vraag om het pand geschikt te maken voor twee zelfstandige wooneenheden, ontstaat er ineens een kans om de karakteristiek van het pand te behouden.

Daarmee dient de invulling met twee woningen dus ook een publiek belang. En, niet onbelangrijk: er wordt een nieuwe woning toegevoegd aan de bestaande woningvoorraad. Met de woningsplitsing wordt in extremis invulling gegeven aan duurzame inbreiding: een woningbouwontwikkeling die ‘rekening houdt met het karakter en de cultuur van de plaats’ en het milieu minimaal belast.