• 06-42858180
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ruimtelijke Planvorming

Elke ruimtelijke ontwikkeling moet goed onderbouwd zijn, anders is er geen juridisch houdbaar plan. Er moet altijd sprake zijn van “goede ruimtelijke ordening”.

Ruimtelijk advies

Een plan bedenken is niet zo moeilijk. De kunst is om het ook echt te laten slagen.

Praktijkgericht onderzoek.

Ruimtelijke planvormers zoeken naar oplossingen voor ruimtelijke vraagstukken. Vaak ligt de nadruk op de oplossing, maar geen oplossing zonder gedegen onderzoek.

Verschillende scenario's voor de uitbreiding van een mechanisatiebedrijf

Een mechanisatiebedrijf wil uitbreiden. De grond is al aangekocht, maar heeft nog niet de juiste bestemming. Hoe maken we een plan dat de gemeente overtuigt om de bestemming aan te passen? Ik onderzoek de slagingskans van verschillende scenario's en leg ze voor aan de opdrachtgever. 

huidige-situatie-uitbreiding-mechanisatiebedrijf.png

 

Aanleiding

De eigenaar van een mechanisatiebedrijf benadert mij met de vraag of het bedrijf kan worden uitgebreid met een nieuwe loods.

Probleemstelling

Bestudering van het bestemmingsplan leert dat de gewenste uitbreiding buiten de daarvoor aangegeven zone (bouwvlak) ligt. De bestemming van deze grond is agrarisch. De provincie legt de lat hoog voor bouwen in het agrarisch buitengebied.

Mijn gekozen aanpak en rol

In gesprek met de eigenaar: wat zijn de wensen? Welke gebouwen kunnen eventueel worden gesloopt, wat moet blijven staan? Is hij bereid concessies te doen aan zijn privé? Ik stel veel vragen. Werken vanuit wat de klant wil en dat vertalen naar oplossimgen. Maar ik wind er geen doekjes om: ik ben open en eerlijk en vertel een realistisch verhaal.

Ik onderzoek de hele bandbreedte aan oplossingen. Sloop, nieuwbouw, ruimte voor ruimte, landschappelijke inpassing, goede ruimtelijke ordening etc. Ik maak een soort van menukaart van mogelijkheden. En toets die aan verschillende parameters. Dat levert een aantal scenario's op. Op basis van mijn kennis en ervaring geef ik aan welke scenario’s in mijn ogen het meest kansrijk zijn. De definitieve keus maakt de opdrachtgever.

 

 

 

 

Stand van zaken

In behandeling.