• 06-42858180
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ruimtelijke Planvorming

Elke ruimtelijke ontwikkeling moet goed onderbouwd zijn, anders is er geen juridisch houdbaar plan. Er moet altijd sprake zijn van “goede ruimtelijke ordening”.

Ruimtelijk advies

Een plan bedenken is niet zo moeilijk. De kunst is om het ook echt te laten slagen.

Praktijkgericht onderzoek.

Ruimtelijke planvormers zoeken naar oplossingen voor ruimtelijke vraagstukken. Vaak ligt de nadruk op de oplossing, maar geen oplossing zonder gedegen onderzoek.

Alsnog een bouwvergunning voor schuur in Kollumersweach

In Kollumersweach wil de opdrachtgever een nieuwe schuur bouwen op de plek waar de oude gesloopt is. De gemeente weigert dit. Is dat gegrond? Ik bekijk van verschillende kanten of een bezwaar kans van slagen heeft. En dat lukt: de gemeente komt terug op haar besluit en er wordt een bouwvergunning verleend. 

Aanleiding

De gemeente heeft een bouwvergunning geweigerd voor de vervanging van een gesloopte schuur aan de Foarwei in Kollumersweach. Bouwkundig bureau Klaver4 vraagt of ik mij in de zaak wil verdiepen. Concreet: is er basis voor het maken van bezwaar?

Probleem

Als de aanvrager in het gelijk wil worden gesteld, moet hij binnen de aangegeven termijnen bezwaar aantekenen van het besluit van de gemeente. Een bezwaar moet met goede argumenten worden onderbouwd. Alleen dan heeft het kans van slagen.

Bijzonder aan deze zaak is dat de gemeente in eerste instantie aangegeven heeft dat na sloop eenzelfde schuur kan worden teruggebouwd. Maar getuige een weigering van de aanvraag komt ze daar dus op terug.

Mijn gekozen aanpak

Ik ben geen jurist. Maar loop wel een tijdje mee om te weten dat de gemeente zich moet houden aan de Algemene beginselen van Behoorlijk Bestuur. Kort gezegd, “klanten” van de gemeente moet je fatsoenlijk behandelen.

Ik breng de mogelijkheden in beeld:
Plan A.
Me verdiepen in de juridica: welke mogelijkheden biedt een bezwaar met als basis de Algemene beginselen van Behoorlijk bestuur.
Plan B.
Bestudering van het bestemmingsplan en de balans opmaken van de verhouding hoofdgebouwen-bijgebouwen.

De gemeente heeft zwart op wit gezet dat ze niet mee willen werken aan de functiewijziging naar wonen. Alleen met een heel goed onderbouwd plan zal de gemeente haar standpunt willen heroverwegen. We staan met 0-3 achter! Ik word uitgedaagd om alles op alles te zetten om de gewenste recreatieve invulling mogelijk te maken.

Mijn conclusie en onderbouwing van het plan

Ik kom tot de conclusie dat de gemeente in strijd heeft gehandeld met de Algemene Beginselen van Behoorlijk bestuur. Ik maak een brief waarin ik dat motiveer. Ik sluit dat kort met de bedrijfsadvocaat en die stemt volledig in met mijn bezwarenbrief.

Een positief principebesluit van de gemeente

Het komt niet eens tot een zitting van de bezwarencommissie. Het geplande gesprek met de wethouder wordt ook geannuleerd. De gemeente geeft in een schriftelijke reactie aan dat de gemeente onzorgvuldig heeft gehandeld. De vergunning wordt alsnog verleend.

Mijn rol

Ik verdiep me in de zaak. Ik breng de verschillende oplossingsmogelijkheden in beeld. En bepaal samen met de opdrachtgever dat we kiezen voor plan A. Ik bel met de wethouder. Regel een gesprek met de gemeente en stel de bezwaren brief op en stem die voor de zekerheid af met een jurist. En samen met de opdrachtgever drink ik een biertje. Niet omdat we het besluit zien als overwinning, maar omdat we de gemeente hebben gewezen op een omissie. En de gemeente heeft dat in tweede instantie ingezien; en vervolgens haar fout keurig hersteld. Complimenten!