• 06-42858180
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ruimtelijke Planvorming

Elke ruimtelijke ontwikkeling moet goed onderbouwd zijn, anders is er geen juridisch houdbaar plan. Er moet altijd sprake zijn van “goede ruimtelijke ordening”.

Ruimtelijk advies

Een plan bedenken is niet zo moeilijk. De kunst is om het ook echt te laten slagen.

Praktijkgericht onderzoek.

Ruimtelijke planvormers zoeken naar oplossingen voor ruimtelijke vraagstukken. Vaak ligt de nadruk op de oplossing, maar geen oplossing zonder gedegen onderzoek.

12 woonappartementen in de Ringo-bar Feankleaster

12 woonappartementen in de Ringo-bar Feankleaster

 

De Ringo was ooit een drukbezochte bar-dancing in het dorp Feankleaster. Maar toen de Ringo ophield met bestaan, kwam het gebouw leeg te staan. Eeuwig zonde: het is namelijk een rijksmonument in een prachtig beschermd dorpsgezicht op een unieke locatie. En de bewoners van de regio hebben wel behoefte aan woonruimte. 1 en 1 = 2: er komen huurappartementen in het pand. De ondernemer die het pand kocht, vroeg mij in de beginfase van dit project om het voortouw te nemen.

ringo bar veenklooster vooraanzicht

Aanleiding

De opdrachtgever is eigenaar geworden van de voormalige discotheek de Ringo-bar in Feankleaster. Hij is ondernemer in Kollumersweach. Hij wil de voormalige boerderij + erf:

  1. Voor de volle 100% renoveren met behoud van de cultuurhistorische kwaliteiten.
  2. De gebouwen geschikt maken voor een (woon)functie die voorziet in de behoefte van de inwoners van de dorpen Feankleaster en Kollumersweach.

Probleem

De locatie heeft nu een horecabestemming. De bouwkundige en energetische kwaliteit van de gebouwen laten sterk te wensen over. Het gebouw heeft de status van een rijksmonument en ligt binnen het beschermd dorpsgezicht. Kortom: een gebouw met potentie.

Vraag van de opdrachtgever

Maak een plan dat de private én publieke (algemene) belangen dient.

Mijn gekozen aanpak

Ik heb een cultuurhistorische analyse uitgevoerd. Daarnaast heb ik samen met Makelaardij Friesland onderzoek gedaan naar welke woonmilieus de mensen in de omgeving graag zouden zien: zijn dat vrijstaande huizen, appartementen of 2-onder-1-kappers? Vervolgens heb ik een sterkte-zwakte (SWOT) analyse gemaakt van de locatie in relatie met haar omgeving.

Basisuitgangspunten voor het plan

  • In de boerderij worden 12 woon(huur)appartementen ondergebracht.
  • De boerderij wordt volledig gerenoveerd tot op nieuwbouwniveau met behoud van het historische karakter.
  • De appartementen zijn bedoeld voor inwoners van regio Kollumersweach-Feankleaster; dit bevordert de doorstroming van de plaatselijke woningmarkt
  • 4 appartementen zijn bestemd voor de sociale huur.
  • In de boerderij komt een “buurtkamer”. Met de De Swaen, een organisatie voor begeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zijn gesprekken gevoerd om een permanente bijdrage te leveren aan activiteiten voor de buurtkamer.
  • De bewoners parkeren hun auto op het aangrenzende gemeentelijke parkeerterrein. Het huidige asfalterf wordt weggehaald en vervangen door een tuin en paden.
  • Op het erf komt een herkenbaar verbindingspad. Daardoor kunnen bezoekers van Feankleaster die hun auto parkeren op het gemeentelijke parkeerterrein via een representatieve route in het centrum komen.

Mijn rol in dit plan

Ik heb de basis voor het plan gelegd. Daardoor heeft het plan een sterk maatschappelijk karakter. De inbreng van de publieke belangen heeft een doorslaggevende rol gespeeld in het standpunt van de gemeente om in principe mee te willen werken aan (maar liefst) 12 woonappartementen. En het programma heeft gezorgd voor een solide business case.

Naast mijn inhoudelijke inbreng heb ik ook het proces geleid. Ik heb:

  • op het juiste moment geschakeld met het gemeentebestuur;
  • de contacten verzorgd met de ambtenaren;
  • de participatie met de omgeving verzorgd;
  • de contacten met de regionale pers gelegd.

parkeeroplossing ringobar render

De gemeente heeft besloten om in principe in te stemmen met de plannen

Op dit moment werkt Edger Klaver van adviesbureau Klaver4 de plannen technisch verder uit voor de welstandsbeoordeling.